Voorstellingen en Concerten

Marij van den Boom

Marij-van-den-BoomMarij van den Boom heeft in Theater De Steenakker druk gerepeteerd aan haar nieuwe theaterprogramma ‘Door de Straten’.

Voor haar 4de soloprogramma is Marij geïnspireerd door de verhalen die ze hoort terwijl ze ‘door de straten’ loopt. Want het leven ligt op straat en achter elke deur schuilt een ander boeiend verhaal. Deze juweeltjes van verhalen zijn door Marij van den Boom omgezet naar pure en integere liedjes.
‘Door de Straten’ is een afwisselend muzikaal programma. Marij ontroert, confronteert en laat je lachen!

Marij van den Boom wordt begeleid door een verrassend muzikaal trio; gitarist Kornelis Lievense, toetsenist Ruud de Grood en cellist Eva van de Poll. Regie is wederom in handen van Bart Vaessen, eigenaar van Theater De Steenakker.

De Gelderlander: “Van den Boom intrigeert door pakkende luisterliedjes en recht voor zijn raap teksten die rechtstreeks uit haar vrouwenhart komen. Ze toont hierbij haar zangkwaliteiten en acteertalent, waarbij een prachtig sprekende lichaamstaal opvalt.”

Brabants Dagblad: “Van den Boom verstaat de kunst om wat haar zelf bezighoudt, over te brengen in mimiek en gebaar, maar vooral met haar stem. Schijnbaar moeiteloos maakt zij ingewikkelde melodische wendingen, schakelt ze van hoog naar laag en van volumineus naar minimaal. Van easy listening naar totaal-expressief.”

www.marijvdboom.nl

marijflyer1
 


Verteltheater

VerteltheaterBart Vaessen is ook een rasverteller. In het theater staat voor hem een speciale vertelstoel. Als Bart daarin plaats neemt dan raak je snel in vervoering van zijn verhalen. Met een innemende stem draagt hij (oude) vertellingen uit de streek en historische wetenswaardigheden over. Of ze nu kort of wat langer duren, ze geven altijd kleur en praatstof tijdens en na je verblijf bij de Steenakker.
Voorbeelden van verhalen: De Blauwe Brabander, een verhaal over een historisch treinongeval dat in 1926 op het Duits Lijntje bij de Steenakker plaatsvond, duur 40 minuten. De Geluksteen, een streekverhaal over het delen en samenwerken tussen mensen, duur 15 minuten. De Geluksteen is een mooie introductie voor bijvoorbeeld een feestelijke maaltijd.


ETTY

etty2013 – 2014 De solovoorstelling ‘Etty’,
door Margreet Blanken

In maart 1941 opent Etty Hillesum haar dagboeken met de bedoeling ‘orde te scheppen in de innerlijke chaos’. Zij zoekt zichzelf en is daarbij genadeloos eerlijk. Met veel humor en zelfspot neemt zij haar doen en laten onder de loep en schrijft zij even openhartig over haar seksualiteit als haar spiritualiteit.
Margreet Blanken ontwikkelde deze voorstelling in 2000.

De pers schreef: “Door dictie, pauzes, versnellingen, zwaarte en lichtheid worden de fragmenten oneindig boeiend (…).

Blanken (1941) schitterde in zowel toneel  als tv-producties. Het grote publiek kent haar van Medisch Centrum West, een van de eerste langlopende Nederlandstalige dramaseries uit de jaren negentig. Anderen kennen Blanken door haar rol in stukken van Racine, Shakespeare, Miller, Strindberg en Ibsen. Blanken heeft daarnaast een zelfgeschreven en door haar zelf geregisseerde monoloog op haar naam staan  (“Alles in de wind”)
zie: www.theatergroepgreppel.nl


Marionetten theater

Marionetten theaterWe zijn op dit moment bezig met het restaureren van een antiek Marionetten theater uit Tsjechië. De fraai met de hand gesneden en beschilderde houten poppen worden opnieuw in de draden gehangen. En de kostuums van de poppen en het op schaal nagemaakte Victoriaans theater uit begin van de vorige eeuw, wordt gerestaureerd.

Daarbij zijn we op zoek naar de authentieke verhalen die bij dit theater hoorden. De verwachting is dat we medio 2014 één of enkele van deze poppenspelen kunnen laten zien aan het publiek.

Zeer geschikt zijn deze korte voorstellingen (duur van 10 tot ongeveer 30 minuten) bijvoorbeeld na een wandeling of tijdens een High Thea-traal (zie menu High Tea en Brabantse koffietafel). Gezien de afmetingen van dit theater zijn deze voorstellingen geschikt voor groepen tot ongeveer 25 personen. Het is geen specifiek kindertheater maar vooral bedoeld voor volwassen.


Fons van de Water

Fons-van-de-Water2Heb je iets bijzonders te vieren? Laat je ontvangst dan verzorgen door butler Fons van de Water. Fons is in het dagelijks leven beroeps acteur en trainer Johan Koeleman.

Hij heet je gasten een warm welkom, stelt ze op hun gemak, wijst ze de weg, lost kleine problemen op, is ceremoniemeester en assisteert daar waar nodig is. En met gevoel voor verhoudingen en humor is er al snel een plezierige lach bij je gasten waar te nemen.

Ook kan hij als ‘dagvoorzitter’ zorgen dat er een ontspannen en informele sfeer en er een evenwicht is tussen ernst en humor tijdens een (meer) zakelijke bijeenkomst.
www.plankenkeet.nl


Voorbeeld concert

Even terug in de tijd hebben we een speciale avond voor een netwerkverband georganiseerd met het thema: ‘Zingen in je moerstaal’. Daarbij trad o.a. Gé Reinders op. Een voorbeeld van een muziekprogramma dat je bij De Steenakker zou kunnen boeken.