Land van Cuijk

Even voorstellen

We stellen ons graag even aan je voor:

Wij zijn Bart en Elles. Samen met onze zoon Bram de blije bewoners en trotse eigenaren van de Steenakker. In 2000 zijn we vanuit Nijmegen naar Haps verhuisd. En naar wat voor een plek...! Dat vonden we toen, en vinden we nu nog steeds. Verbaasd waren we over de oprijlaan, de natuur en zoveel ruimte, en dat met zijn drietjes! Al gauw ontstonden ideeen over wat we ermee konden doen. Een paar waren al duidelijk. Bart wilde sleutelen aan oude auto's en ik wilde een atelier. Onze Bram was helemaal gelukkig toen hij ontdekte dat hij binnen kon fietsen. En buiten konden we samen eindeloos genieten. De koning te rijk. We hebben zowaar een stukje aarde voor ons zelf, zeiden we tegen elkaar. En daarbij kwam de gedachte op omdat niet zomaar voor ons zelf te houden, maar om het met anderen te delen en er samen van te genieten.

Maar hoe? Tijdens een van die uitwisselingen noemde ik een oude droom van Bart. Hij wilde ooit een theater aan huis. En dat werd toen gelijk beklonken, daar wilden we samen voor gaan. Eerst een nieuw dak, vloer, breken, en provise wonen in het voorhuis, later in de stal. Ieder weekend en vakantie de handen uit de mouwen. 9000 dakpannen samen gewassen in een natte herfst. Onderweg kregen we hulp van vrienden en kennissen die het fantastisch vonden dat we onze droom aan het verwezenlijken waren. En een club bouwvakkers die ons een paar jaar heeft bijgestaan met de immense klussen.

En toen konden we beginnen met zo nu en dan een optreden of voorstelling. Vaker try-outs van vrienden en mensen die wij kennen in het circuit. We maakten er een feestje van, met een nazit en samen lekker eten aan lange tafels. Dat beviel goed. Zo goed dat steeds meer mensen zeiden; 'Waarom doen jullie dit niet vaker? Het is zo mooi en uniek wat jullie te bieden hebben'. Ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken en mijn baan opgezegd. Dat kon gelukkig omdat Bart een baan had en heeft en we het financieel kunnen trekken. 

We bestieren de Steenakker vanuit eigen middelen. We willen onafhankelijk zijn en blijven, en werken eigenwijs, en zonder subsidie. Eerlijk gezegd ook omdat subsidie er niet in zat, toen en nu ook niet. We doen alles met eigen handen. Gelukkig kregen we gaandeweg hulp van fijne vrijwillgers die ons regelmatig een handje komen helpen, met bijvoorbeeld de theatertechniek, de tuin en de bar werkzaamheden. In wisselende samenstelling blijven ze meestal een tijd. Daar zijn we erg blij mee, en zonder gaat het immers niet. 

Vanaf 2013 programmeren we professioneel. En daarmee zagen we dat de groei toenam. Prachtige artiesten, from all over the world, zijn vaker geïnteresseerd in ons podium. En daarmee nam de publiekstroom toe. Een zegen, zei ik dan, en ook trots omdat het lukte, om uit de klei in Haps een serieus podium op te bouwen. Maar er begon zich ook een keerzijde aan te dienen. Er wordt van buiten af ook een apél op je gedaan als professioneel bedrijf, het email verkeer nam fors toe, de telefoon ging 24x7, de dienstverlening, de boekhouding, het onderhoud, het schoonhouden. Hoever kun je groeien, tot waar zit de rek? Wat kan je aan en waar liggen je grenzen én wensen. Tijd om opnieuw naar de organisatie te kijken en beslissingen te nemen. Dat hebben we gedaan, en die zijn genomen. We gaan niet verder groeien maar bestendigen en verbeteren dat wat we hebben, en daar waar we dat kunnen.

In corona tijd hebben we flink verbouwd. De foyer is verplaatst en de theaterzaal is gedraaid. Daarmee is de foyer en de bar direct achter de keuken van het voorhuis komen te liggen, wat logistiek veel beter werkt. Achter de theaterzaal zijn de artiestenruimten verbeterd en is een verblijf gecreëerd waar artiesten ook langer kunnen verblijven. Om aan een theater- of muziekproject te werken, te repeteren, tekst, muziek, script of boek te schrijven. In alle rust en comfort die de Steenakker te bieden heeft. Met de mogelijkheid van een optreden, een try-out of presentatie voor een klein publiek. Uniek en alleen te zien in de Steenakker! 

We willen onze Huisvrienden daarmee iets bijzonders gaan bieden. Zij krijgen voor dit soort optredens als eerste een uitnodiging. Daarna volgt de nieuwsbrief, social media en de pers. Doe er je voordeel mee ;) 

De eerste artiest die hiervan gebruik heeft gemaakt is LAVALU. Ze is in maart 2022 een paar dagen in de Steenakker geweest om met haar muzikanten en technici aan haar nieuwe theatershow te werken. Er heeft een intieme try-out plaatsgevonden. Die voor het grotere publiek kon helaas niet doorgaan vanwege een corona besmetting. Zij komt op een andere datum terug. Haar nieuwe show 'Earthbound' gaat op 8 april in premiere in het Concertgebouw Amsterdam.

We zien de toekomst met vertrouwen tegemoet. Willen jullie en de wereld inspiratie brengen en die samen delen.

Van Puur naar Cultuur!

Met warme groet, Bart en Elles

 

 

 

 

 

 

 

Theater De Steenakker is een particulier theater, gevestigd in de voormalige stallen + de hooizolder van onze woonboerderij, gelegen in het buitengebied van de gemeente Cuijk bij Nijmegen.Het theater is ontstaan uit onze beroepsachtergrond en bevlogenheid in het theatervak. De eerste jaren was het theater een podium voor ons zelf en onze vrienden. Vanaf begin 2013 is het een volwaardig theater met een eigen programma voor publiek.

Theater De Steenakker is een kleinschalig theater met een aparte ontvangstruimte en foyer.

We maken hoogwaardige programma’s op het gebied van theater, muziek, cultuur en streekhistorie. Dat kan een workshop, een verhaal of poppenspel, tot een concert of een theatervoorstelling zijn.

Wij organiseren culturele bijeenkomsten, ontvangsten of feesten met veel aandacht voor onze gasten. We richten ons vooral op groepen zoals vrienden, familie-, werk- of netwerkverbanden. Van een korte ontvangst voor een kleine groep tot een volledige dag of avondvullend programma met alles erop en eraan…

Alles is mogelijk en wordt op maat gemaakt.

Daarnaast programmeren we onregelmatig openbare voorstellingen, concerten of workshops.
Het theater en de foyer zijn ook te huur voor lezingen, trainingen en vergaderingen.
Huistheater De Steenakker is een non-profit organisatie.

We heten je graag van harte welkom in ons theater aan huis!

Elles van Loenen, Bart en Bram Vaessen.
 

Even voorstellen
Even voorstellen
Even voorstellen
Even voorstellen
Even voorstellen
Even voorstellen
Even voorstellen
Even voorstellen
Even voorstellen
Even voorstellen
Even voorstellen
Even voorstellen
Even voorstellen
Even voorstellen
Even voorstellen
Even voorstellen
Even voorstellen
Even voorstellen
Even voorstellen
Even voorstellen
Even voorstellen
Maskers