Land van Cuijk

Simin Tander & Jörg Brinkmann

zondag 03 december 2023 Huistheater De Steenakker

Simin Tander & Jörg Brinkmann zang & cello

Een betoverend, poëtisch concert voor de decembermaand

Simin en Jörg zijn twee indrukwekkende verschijningen in de Europese jazzscene.
Voor de ontwikkeling van hun eigen geluid en signatuur hebben zij lange en verre reizen gemaakt en verzamelden zo de mooiste tijdloze klanken. Als liefhebbers van de in de jazz vaak vergeten kunst van het verhalen vertellen, zingen en spelen zij over sterrenzonen, de liefde en het zout der aarde. Ze herontdekten de liederen-rijkdom uit de oude muziek en andere muziektradities en verweven die in hun eigen klankenpallet van lyrische, eclectische improvisaties, met teksten in het Engels, oud-Frans, Paschtu (Afghaans) en in Simin’s eigen geïmproviseerde taal.

Met haar betoverende en zeer expressieve stem creëert de Duits-Afghaanse zangeres Simin Tander een intensiteit en intimiteit die uniek is. Zij neemt je mee op een fascinerende route naar haar Oosterse erfgoed en in de diepten van haar ziel. Al meer dan 10 jaren hoort Simin tot de top van de internationale jazz. Zij bracht in 2009 en 2012 twee succesvolle albums met haar Nederlandse kwartet uit (met Jeroen van Vliet, Cord Heineking en Etienne Nillesen). Toerde met hun door Europa en Azië en werkte ook regelmatig samen met Eric Vloeimans.

In 2016 vierde zij het album release van haar bijzondere samenwerking met de Noorse ster-pianist Tord Gustavsen. Het ECM album „What was said“ ontving de pretentieuze „Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik“ en hun uitverkochte concerten in Europa en USA zorgden voor furore.

Daarnaast is Simin regelmatig gast bij spannende projecten, o.a. bij het Jazzorchestra of the Concertgebouw, UN WOMEN of de WDR Rundfunkchor te Keulen, Duitsland. Met haar huidige, nieuw quartet bracht zij in 2020 het album  'Unfading' uit, een hommage aan de vrouwelijke dichtkunst, o.a. uit Afghanistan. Het album ontving zeer lovende, internationale recensies en publiek reacties.

Jonge, klassiek opgeleide strijkers vormen de laatste jaren een grote verrijking voor de geïmproviseerde muziek. Eén van hen is de Duitse cellist Jörg Brinkmann. Hij haalt zijn inspiratie overal vandaan; ook voor hem is het label ‘jazz’ te beperkend. Hij zet zijn cello als gitaar of als een bas in en als hij de klank van zijn instrument bijkleurt met elektronica, gebeurt dat op een subtiele en smaakvolle manier. In zijn spel vindt een volmaakte versmelting plaats van structuur en persoonlijke variaties, van zuiver gestreken lyriek en levendige ritmes. Jörg maakt al jaren deel uit van o.a Eric Vloeiman´s trio 'Oliver ́s Cinema' met accordeonist Tuur Florizoone en van Markus Stockhausen´s 'Quadrivium'. Met Jeroen van Vliet op piano en Dirk Peter Kölsch op drums vormt hij zijn eigen trio, het 'Jörg Brinkmann Trio'. 

Na succesvolle concerten in Noorwegen, Duitsland en Zwitserland presenteren Simin Tander en Jörg Brinkmann hun bijzondere duo voor de tweede keer in Nederland! Alléén te zien in de Steenakker!!

Zondag 3 december. Aanvang 15.30 uur. Ticket € 21,50 inclusief kop koffie of thee bij de ontvangst. Parkeren en gaderobe is gratis. 

Na afloop brandt de houtkachel, is er een sfeervolle nazit met huisgemaakte soep!
 

Tickets klik hier
 

Press: Tander is a wonderful singer with amazing control and expression and Brinkmann a sensitive companion to her. The mix of repertoire from early music, songs to today is eclectic and extremely well done. (…)


Bij belangstelling kun je vooraf een wandeling maken over de oude spoordijjk van het Duits lijntje en de buurtschap (14de eeuw) van de Steenakker. Dat kan o.l.v. gids  Peter Beelen (gratis). Start wandeling 14.15 uur. Opgeven of je aanmelden is niet nodig. 

Terug naar programma-overzicht

Maskers