Land van Cuijk

Workshop Cultuur

Wij hebben een bijzonder aanbod van workshops op het gebied van cultuur historisch erfgoed.

Workshop Masker maken

Workshop Commedia dell’arte en Venetiaanse maskers maken. Deze maskers werden in de 16de en 17de eeuw gebruikt door rondtrekkende theatergroepen vanuit Italië, maar ook aan hof bij de adel. Ze zijn vaak grotesk en kennen een rijke traditie in vormgeving, versiering en gebruik. Sommige van deze maskers worden nog steeds gebruikt tijdens het Venetiaans Carnaval. Ook zijn elementen daaruit nu nog te herkennen in onze theater- en carnavaltraditie. Genoeg inspiratie dus om mee aan de slag te gaan en zelf je eigen masker te maken. Om op te zetten tijdens carnaval, om mee te spelen of om als decoratie op te hangen in je huis.

Workshop Vilten

Vilten van een super kwaliteit schapenwol en daarmee gaan vormgeven. Leer de basistechniek en ontdek wat je met vilt kunt doen. Per seizoen wordt gekeken naar inspirerende ideeën.

Workshop Bietesnèje

Najaar- en winter workshop lampionnen snijden uit suiker- of voederbieten. Leer de gebruiken van weleer kennen, toen boeren, kinderen en buitenlui lampionnen voor St. Maarten maakten. Neem een exemplaar mee naar huis en hang hem sfeervol aan een boom in uw tuin of met meerdere samen bij uw werk of sportclub voor de donkere wintermaanden.

Workshop Verhalen

Verhalen vertellen of schrijven, hoe doe je dat? Hoe draag je gedachtegoed over?
Ga aan de slag o.l.v. een ervaren schrijver en/of verteller met je eigen verhaal of een uit de streek.

Presentatie Brabants Bonte Beleef en vertel tafel

Een van de activiteiten van De Steenakker zijn verhalen vertellen en historische wetenswaardigheden overdragen uit de streek. Het theater ligt aan het voormalige spoortraject Duits Lijntje dat liep van Wesel (DLD) naar Boxtel (Noord Brabant). Dit spoortraject maakte van 1870 tot 1970 deel uit van de internationale spoorlijn van St. Peterburg (Rusland) naar Londen (GB).

Aan de hand van een ‘Brabantse Bonte Beleef Tafel’ vertelt gastvrouw Elles van Loenen boeiende verhalen over de reizende adel die vanuit het-weghalen oost Europa allerlei kunst en gebruiksvoorwerpen meenamen, o.a. als cadeaus voor vorstenhuizen in het westen. Beroemd zijn de kunsteieren zoals die van de pretentieuze juwelier Fabergé uit St. Peterburg. Minder bekend is de invloed die deze eieren hebben gehad op de kunst en volkscultuur in het westen, maar ook op de rest van de wereld.
Laat je meenemen en beleef een stukje intrigerende maar ook vermakelijke historie.

Duur: in overleg 20 tot 45 minuten.
Kosten: 7,50 p.p.
inclusief ontvangst met een kop koffie, thee en wat lekkers; bij minimaal 20 deelnemers.
Ook mogelijk als onderdeel van een arrangement: prijs per opgave.

TIP: mooi te combineren met een wandeling over het voormalige spoor, een bijpassende High Thea of vertoning van de docufilm over het Duits lijntje.

Deze presentatie was ook te zien op De Floriade 2012.

Prijzen op aanvraag. De prijzen variëren per workshop en zijn afhankelijk van materiaal, duur en groepsgrootte. Prijzen zijn altijd exclusief BTW.

Maskers