Land van Cuijk

De Steenakker

Theater De Steenakker ligt direct aan het voormalige spoor; het ‘Duits lijntje’ genaamd.

De boerderij heeft in de geschiedenis van dit spoor, officieel de NBDS genaamd, een rol gespeeld. Dit spoor liep van Boxtel via Gennep naar Wesel en maakte deel uit van een internationale verbinding tussen St. Petersburg en Londen.Kom kijken en laat je meenemen door verhalen, voorstellingen en presentaties waarin vorsten, tsaren, soldaten, boeren en buitenlui, watersnood, rampen en treinongevallen de dienst uitmaken.

Je kunt ook actief wandelen en kennismaken met de natuur en de ecologische verbindingzone, zoals de spoordijk tegenwoordig zijn betekenis en functie heeft.

Nu hebben herten, dassen, vossen en fazanten het voor het zeggen op het voormalige spoor (…) Zie menu: Workshops-cultuur of Voorstellingen en concerten.

Economische betekenis

Het Duits Lijntje heeft tussen 1873 en 1910 gezorgd voor economische ontwikkeling in Noord Brabant en zeker voor groei van de aanliggende plaatsen. Er bestaan veel verhalen over leven, werken en wonen aan het spoor; van boeren die stoomlocomotieven staande hielden om aardappelen mee te geven, Keizer Willem II van Duitsland die in Haps de trein liet stoppen om zijn geiten uit te laten en spannende maar ook hartverscheurende oorlogsverhalen.

Over deze oude tijden zijn veel zwart wit foto’s bewaard gebleven. In 1983 verdwenen met het goederen vervoer tussen Uden en Veghel langzaamaan de spoorbielzen en werd de spoordijk een natuurgebied en kreeg het als een ecologische verbindingszone voor plant en dier zijn huidige betekenis. Op sommige stukken na is het hele traject te bewandelen.

Maskers