Land van Cuijk

Gidsgroeterwandeling

Nieuw in de regio: Groeterwandelingen. Ook bij Theater de Steenakker!

Groeterwandelingen (o.l.v. een gids) is een initiatief van Regionaal Bureau voor Toerisme onder de noemer: Heerlijke Ontmoetingen.

In heel Land van Cuijk zijn Groeter’s actief die bezoekers op een directe en persoonlijke manier laten kennismaken met het gebied. Iedere Groeter heeft zijn of haar specialiteit. Bij de Steenakker is het de vrouw des huizes van Theater De Steenakker: Elles van Loenen, die je meeneemt over de aangrenzende spoordijk van het Duits lijntje. Dit lijntje, officieel de Noord-Brabantsch-Duitsche-Spoorweg-Maatschappij, de N.B.D.S.M. genaamd of De Vlissinger Postroute, maakte onderdeel uit van een internationale treinroute die liep van Vladivostok (St. Petersburg) naar Londen (1870-1970). Het spoortraject kende een rijke cultuur historie. Zo reisden er koningen, keizers en tsaren over die zorgden voor culturele overdracht van het oosten naar het westen en andersom. Het lijntje was een tijd lang van economisch belang en er is in WO I en WO II flink gevochten. De eerste Duitse soldaten kwamen in WO II via dit lijntje ons land binnen. In de wederopbouw bracht het welvaart in de arme streek van Noord-Oost Brabant. De wandeling maakt een lus en gaat verder door de oude buurtschap van de Steenakker met authentieke Brabantse boerderijen en akkervelden. De naam Steenakker is in landkaarten en documenten terug te vinden tot in de 16de eeuw!

De wandeling is geschikt voor iedereen die goed of redelijk ter been is en voor kinderen vanaf 8 jaar. Het bospad is begaanbaar voor een goede kinderwagen (schokproef), maar deze moet wel op enkele plaatsen over een hekje getild worden. De wandeling is niet geschikt voor invalidewagens. Tip: draag wandelschoenen en een lange broek.

Kosten: € 6,- p.p. inclusief een kop koffie/thee en een lekkernij.
Duur: in overleg 30 of 60 minuten. Minimaal 8 deelnemers. Opgeven kan via email naar info@desteenakker.nl met vermelding van naam, hoeveel personen en een telefoonnummer (voor het geval van annulering bij slecht weer of te weinig deelnemers). Betalen kan voor aanvang van de wandeling. Let op: geen pinbetaling mogelijk!

In seizoen 2018 zijn wandelingen mogelijk op woensdagmiddag 11 april, 23 mei, 18 juli, 29 aug, 19 sept en 17 oktober.

Het hele jaar door zijn er wandelarrangementen mogelijk met ieder seizoen een ander thema, te weten:

Vervlogen reizen in Victoriaanse sferen
Vorstelijk genieten met de tsaren route
Brabantse gewoontes en leven langs het spoor
Winter Wonderland met Duits – Russische folklore

Maskers